Historie public relations

2.8.2017

Představte si honosný ples pořádaný panovníkem pro svoje dvořany. Stoly se prohýbají pod vybranými lahůdkami, hudba hraje, tančí se. Proč se bál vůbec konal? Důvodů mohlo být určitě víc, ale jeden z nejvýznamnějších byl posílení vládcovy společenské pozice... Nahlédněte do historie public relations.

Kdy to vlastně začalo?

Myslíte si, že se obor PR, tedy vztahů s veřejností vyvíjí jen v několika posledních letech? To byste ho hodně podcenili. Řada postupů, které jsou v public relations uplatňovány dnes, se využívaly už v dobách starověku.

Jak ukazuje krátký příklad na začátku článku, principy PR nikdy nebyly určeny jen pro řemeslníky nebo firmy. I ti nejvýše postavení cítili, že by měli dobré vztahy udržovat, a vylepšovat si tak svoje jméno.

historie public relations

Nabíráme obrátky...

Velký posun ve vývoji oboru public relations přišel s druhou polovinou 15. století. Toto období přineslo vynález knihtisku a zrychlení tisku textů. Pak začala vycházet různá periodika, která začala být již tehdy ovlivňována a manipulována. A to známe i dnes...

Nová doba

Další významný přelom ve vztazích s veřejností nastal počátkem 19. století, kdy britské ministerstvo financí zřídilo post tiskového mluvčího. Postupem času se tyto pozice začaly uplatňovat i v jiných úřadech i firmách a šířily se také do dalších zemí.

Moderní služby PR

Za opravdu současné období PR můžeme považovat 20. a 30. léta 20. století, kdy vyšly knihy Propaganda a Crystalizing Public Opinion, které vysvětlovaly samotné principy public relations.

Rychlý vývoj odvětví přichází po druhé světové válce spolu s rozvojem technologií a médií. Moderní služby PR se stále častěji přesouvají do prostředí internetu, vznikají nové formy i způsoby šíření sdělení. Kam se bude public relations posouvat dál? Na to si budeme muset ještě počkat.

Využíváte i vy všech výhod a možností, které moderní PR nabízí? Vylepšujete svůj obraz u klientů PR články nebo blogy? Nejen s tím vám můžeme poradit. Pomáháme rádi, přesvědčte se o tom – napište nám do společnosti PANKREA a pomůžeme i vám.

leoš
Leoš Patka    
PAN KREAtivec    

20