Hoaxy - poplašné zprávy

27.12.2016

Už vám někdy přišla zpráva s žádostí o darování peněz, prosbou o pomoc nebo varování před šířícím se počítačovým virem? Tyto a podobné nevyžádané zprávy jsou označovány jako hoaxy. Jak ještě mohou vypadat a jak škodí?

Co je hoax?

Název hoax /houks/ pochází z anglického výrazu pro smyšlenku nebo podvod, vznikl už v 17. století. Výraz byl převzat i do on-line prostředí. Jde o nevyžádaná sdělení zpravidla v podobě e-mailu. Většinou obsahuje i žádost o přeposlání celé zprávy dál, čímž se hlavně odlišují od spamů. S přeposíláním hoaxů dalším a dalším adresátům se také často šíří e-mailové adresy, které pak mohou být použity pro šíření reklamního spamu.

Hoax

Jaké mají druhy?

Objevují se zpravidla tři typy hoaxů:

  • Prosby – dojemné až citově vydírající zprávy s žádostí o příspěvky, dary nemocným dětem,  nebo hledání ztraceného zvířete.
  • Upozornění – varování před fiktivním nebo jen domnělým nebezpečím, například počítačovým virem.
  • Vtipné - „Když nepřepošleš tento e-mail, budeš mít sedm let smůlu...“ bývá často napsáno na konci zpráv, které mají své příjemce jen pobavit.

Jsou nebezpečné?

  • Spíše než o nebezpečí lze v případě hoaxů mluvit o jejich zbytečnosti. Stejná zpráva se ve schránce může objevit i několikrát, což příjemce pochopitelně obtěžuje.
  • Odesílatelé, kteří zahlcují ostatní uživatele hoaxy, rychle ztrácejí věrohodnost.
  • Přeposílání hoaxů bez vymazání seznamu dalších adresátů znamená další šíření těchto adres bez souhlasu jejich majitelů. Některé zprávy dokonce požadují zaslání důvěrných informací, jako adresu nebo číslo bankovního účtu.

Rozlišíte seriózní e-mail od hoaxu? Věříte zvěstem o zkázonosných virech, přeposíláte veselé e-maily, které zaručeně přinesou štěstí? Máte-li jakékoliv dotazy nejen o hoaxechkontaktujte nás!

Jarča
Jaroslava Sabóová
Analytický specialista

20