Informační architektura webu

25.11.2016

Hledáte informaci na internetových stránkách, ale tu pravou ne a ne najít? Zdá se vám, že bloudíte v kruhu a že k požadovanému sdělení nejste ani o píď blíž? Možná má web špatnou informační architekturu. Co to je? Dočtete se v následujícím článku.

Co zajišťuje správná informační architektura?

Pojem informační architektkura nebo také architektura informačních systémů je obor, který využívá znalosti z umění i vědeckých oblastí. Ve spojení s tvorbou webů je jeho hlavním cílem zajistit, aby se uživatel dostal k požadovaným informacím z webu co nejdříve a nejpohodlněji.

Jak začít s architekturou informačních systémů

Pro správné nastavení hned od spuštění webu by měl informační architekt znát odpovědi na několik základních otázek:

  • Pro koho budou stránky určeny a jak budou fungovat?
  • Jaký bude jejich obsah?
  • Podle čeho se budou návštěvníci stránek pohybovat?
  • Jak se bude web vyvíjet?

Když architekt zná odpovědi na všechny otázky, může začít tvořit konstrukci webu, která pak umožní jeho uživatelům orientovat se na stránkách přirozeně, aniž by jim v tom jejich struktura bránila.

Aby se uživatelům na stránce líbilo...

… měly by být v rovnováze tři oblasti.

  • Prostředí – přívětivá má být už samotná struktura webu. Zohledněny v ní mají být i cíle a vize firmy, její strategie nebo firemní kultura a její hodnoty.
  • Informace – web by měl obsahovat veškeré údaje, které uživatele mohou zajímat.
  • Uživatelé – informační architekt by měl důkladně poznat uživatele webu, aby je mohl pochopit, a snáze tak vyhovět jejich potřebám.

Víte si rady?

Někteří majitelé firem tvoří architekturu svých informačních systémů sami – intuitivně a někdy i správně. Jiní ji svěřují do rukou odborníků. Pokud ani vy nejste nejsilnější v architektuře a informačních systémech, obraťte se s důvěrou na společnost PANKREA.

Štěpán
Štěpán Sedláček
Specialista IT

20