Informační povinnost poplatníka

10.2.2017

Pojem EET či elektronická evidence tržeb už českým podnikatelům není neznámý. Četli jste ale zákon důkladně? Víte, co obnáší taková „Informační povinnost poplatníka“? Ne? PANKREA to zjišťovala za vás. Přečtěte si následující článek a předejděte nepříjemnému překvapení.

Zákon o elektronické evidenci tržeb

Jeho označení je „112/2016 Sb. Zákon o evidenci tržeb“ a většina podnikatelů se před ním má na pozoru. Většina obchodníků ví, že každá účtenka má obsahovat DIČ, označení provozovny, číslo účtenky, datum a čas jejího vydání, celkovou tržbu, bezpečnostní kód poplatníka, označení pokladny, fiskální identifikační kód i režim evidence tržby.

Dočetli jste až k §25 Informační povinnost poplatníka? Ten říká: „Poplatník je povinen mít na místě, kde se běžně uskutečňují evidované tržby, umístěno informační oznámení, které je dostatečně viditelné a čitelné, pokud to nevylučuje povaha věci. Informační oznámení je poplatník povinen umístit na internetové stránky, na kterých jsou nabízeny zboží nebo služby.“

Co to znamená pro vás a vaše internetové stránky?

Pokud je na webových stránkách nabízeno zboží nebo služby, musí na nich být uvedena informační povinnost. Nezáleží tedy na tom, zda jsou na stránkách i prodávány.

Za nedodržení vám hlavu sice neutrhnou, ale můžete dostat pokutu až 50.000 Kč.

PANKREA přichází s řešením

Vyhovte zákonu co nejdříve. Společnost PANKREA vám s tím pomůže. Vy si pouze vyberete, kam a jakým způsobem oznámení umístit, a my se o zbytek postaráme.

Na vašich stránkách tak přibude pouze krátký odstavec: „Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.“

Speciální zprávu máme pro majitele e-shopů! Díky našemu know-how jsme vyvinuli řešení, které vám ušetří čas i starosti. Vy nám jen zašlete potřebné certifikáty a náš systém zajistí automatické odesílání účtenek vašim zákazníkům.

Na kolik to všechno přijde? Každému můžeme spočítat ceny individuálně, podle způsobu řešení. Tak nás neváhejte kontaktovat!

Štěpán
Štěpán Sedláček
Specialista IT

20