PANKREA SOCIAL #2 - HASHTAG

13.7.2015

Pro někoho je to stále to divné s mřížkou, pro ty zběhlejší na sociálních sítích je to prostě hashtag. Co je to ten hashtag a k čemu přesně slouží si řekneme v novém díle PANKREA Social. 

“HAŠTEG” - co to je?

Co je to HASHTAG? Jedná se o slovo či frázi, která je označena znakem “#”. Jednoduše si ho lze představit jako formu klíčového slova. V dnešní internetové době je hashtag nedílnou součástí veškeré on-line komunikace a pokud víte, jak jej správně užívat, dá se s hashtagy užít i mnoho legrace.

S hashtagy se můžeme dnes setkat na více než 20 sociálních sítích celosvětového formátu.

hashtag

(Pro představu: Na Twitteru chci vidět pouze příspěvky, týkající se nějaké události. V našem případě řecké krize, která je velice diskutovaným tématem a proto má i svůj hashtag #GreekCrisis. Veškeré příspěvky označené tímto hashtagem se mi po kliknutí na něj zobrazí.)

Něco málo z historie

Praprapůvodem hashtagu bychom mohli označit skriptovací jazyk pro DOS, ve kterém symbol “#” sloužil k označení řádku s komentářem či nějakou specifikací. Následně jsme se s tímto symbolem mohli setkat u IRC kanálů, kde jej jeho členové používali k označení kanálu, skupiny nebo tématu. A tak vznikl hashtag. V roce 2007 se Chris Messina zasloužil o to, aby se hashtag používal na Twitteru a tak se dostal i na sociální sítě. V dnešní době je nepostradatelnou součástí sociálních sítí.

Hashtag na sociálních sítích a jejich využití

#Dobrerano, #love, #food, #ffcz a mnoho dalších hashtagů pomáhají k tomu najít příspěvky, tweety, fotky se stejným tématem. Například na takovém Instragramu by se dalo říct, že jsou tamní uživatelé hashtagy doslova posedlí a řídí se pravidlem, čím víc, tím líp.

Hashtagy mohou posloužit i jako užitečný nástroj v různých nepříjemných situacích. Například hashtagy jako #sandiegofire nebo #HurricaneSandy skvěle posloužily. Lidé přítomní v místě neštěstí tyto hashtagy využili k tomu, aby každou chvíli přidávali nové informace a fotografie z místa. Hashtagy také posloužily obětem těchto katastrof ke komunikaci s ostatními.

Hashtagy si samozřejmě našly své místo i v politice či marketingu. V tuzemské politice se poprvé objevil hashtag #Volím_pravici v roce 2013, kdy jej rozsáhle využila ODS ve své volební kampani.

hashtag

Samozřejmě nesmíme opomenout hashtag #followfriday, který je velice oblíbeným a rozšířeným po celém světě. Uživatelé každý pátek skrze tento hashtag doporučují na sociálních sítích další zajímavé lidi, které je dobré sledovat a vy se tak dostanete kolikrát k lidem, o kterých byste jinak nevěděli.

Podívejte se na první článek našeho seriálu - PANKREA Social #1.

Patrik
Patrik Holešovský

Online marketing

20