Pop-up okna

17.5.2017

Prohlížíte si svoje oblíbenou internetovou stránku a najednou vám téměř celou obrazovku zakrylo obrovské okno s dotěrným nápisem? Co to je? A jak se jich zbavit? Přečtěte si článek o pop-up oknech.

Co je pop-up okno?

Pop-up, neboli vyskakovací okno, je dnes už méně používaný způsob reklamy. Jeho název pochází z anglického výrazu pro rychlé vynoření.

Okna se mohou objevit v jakékoliv části obrazovky a zaclonit většinu monitoru, proto jsou uživately tolik neoblíbená.

Vyskakovací okna jsou někdy používána i ve prospěch uživatelů. Potkat je můžeme jako dialogové okno nebo kontextovou nápovědu.

Pop-up okna

Jak zakázat vyskakovací okna?

Pro většinu z nás jsou pop-up okna natolik rušivá, že se jich snažíme všemožně zbavit. Dnes už je téměř každý webový prohlížeč vybaveý filtrem, který se postará zamezení otevrání nechtěných vyskakovacích oken. U starších prohlížečů je obvykle možné filtr přidat.

Některé filtry mohou s ochranou přinést i komplikace. Tehdy se může stát, že prohlížeče začnou blokovat všechna automaticky otevíraná okna.

Jdou na to i jinak...

Méně agresivní formou pop-up oken jsou tzv. pop-under okna. Taková reklama se sice otevře stejně jako pop-up okno, ale v zápětí se celé okno skryje pod původní stránku, takže si ho uživatel často ani nevšimne. Narazí na něj až ve chvíli, kdy prohlížené okno vypnou. Tento čtenář se snaží, v domění, že ji sám otevřel, na stránce najít informace, které sháněl. Takto pop-under okna nenápadně donutí uživatele  alespoň nahlédnnout do jejich obsahu.

Taky jste rádi, že doba největší „slávy“ pop-upů je za námi? Pokud vás stále trápí nebo máte jiný dotaz, kontaktujte nás, v PANKREE vám rádi poradíme.

Štěpán
Štěpán Sedláček
Specialista IT

20