Rastrová grafika je plná bodů

30.11.2016

V jednom z předchozích článků jste si mohli přečíst o vektorové grafice. Zaujala vás? Nevyhovovala by vám lépe tzv. rastrová grafika? Jestli nevíte, v čem spočívá, prozradíme vám to.

Co je rastrová grafika?

Rastrová či bitmapová grafika nebo krátce bitmap je označení pro jeden ze způsobů počítačového zpracování dvourozměrných obrázků při tvorbě webové grafiky.

Tato grafika převádí veškeré obrazové informace na body, známé jako pixely, umístěné v pravidelné mřížce – rastru. Jednotlivé pixely mají přiřazenou barvu. Při pohledu na obrazovku počítače body splývají v kompaktní barevné obrazce.

Rastrová grafika

Co byste měli vědět o rastrové grafice

Rozdíly v obrázcích jsou určovány na základě změn tří aspektů.

  • Velikost – protože se týká tzv. 2D obrázků, jde o šířku a výšku.
  • Rozlišení – udává počet barevných bodů na plochu.
  • Hloubka – vyjadřuje počet možných barev jednoho bodu.

Jako uživatele by vás mohla nepříjemně překvapit především její náročnost z hlediska operační paměti, protože definice každého bodu zvlášť zabírá více místa. Tento nešvar lze částečně zredukovat za pomoci komprese, čímž vznikají známé formáty JPG nebo PNG.

Problém může nastat i v případě zvětšování nebo zmenšování obrázku, které poškozuje kvalitu obrázku, nebo je po zvětšení vidět samotný rastr.

Dobrou zprávou pro všechny, kdo pro svoji webovou grafiku chtějí využít bitmap, je, že získání obrázku je možné i s pouhým skenerem nebo fotoaparátem.

Webová grafika s rastrem nebo vektorem?

Chcete se pustit do webové grafiky, ale stále nejste rozhodnuti, ke které se přiklonit. Napište nám, možná vám poradíme nejen s tím.

Tomáš
Tomáš Strejček
Grafik, designér

20