Spam - váš nepřítel v on-line světě

19.12.2016

Znáte to taky? Sednete si k počítači, otevřete e-mailovou schránku a chcete se podívat na nové zprávy. Ale první, co musíte udělat, je smazat nevyžádanou korespondenci, které je zase víc než dost. Co je to ten spam a odkud se vzal?

Co je spam?

Pod výrazem spam si lze představit jakoukoliv nevyžádanou zprávu, která se šíří hromadně. V dnešní době se jedná zejména o sdělení v prostředí internetu.

Jak přišel ke svému jménu

Původně bylo slovo spam označením jednoho druhu amerického lančmítu v konzervách. Během druhé světové války byl hojně distribuován na britské ostrovy, kde si místní obyvatelstvo svou chutí rozhodně nepodmanil.

Název neoblíbené pochutiny se pak začal používat v přeneseném smyslu pro zprávy, o které jejich adresáti ani v nejmenším nestáli. Označení se zachovalo a začalo být užíváno i v prostředí internetu.

Spam

Je mnohem starší...

Takový spam se nestal problémem až s vynálezem internetu. První zmínky o nevyžádaných zprávách pocházejí z 19. století, kdy bylo v USA možné odesílat hromadné telegramy. Tehdy byly rozesílány především podezřelé finanční nabídky.

Trend hromadných nevyžádaných zpráv se rychle přesunul i do běžné korespondence. S nástupem internetu pak získal další možnosti uplatnění. Zřejmě první elekronický spam byl poslán už v roce 1978 jedním z pracovníků Digital Equipment Corporation.

V 70. a 80. letech minulého století šlo spíše o jednotlivé případy. Jak se ale připojení k internetu rozšiřuje, vyvíjí se i nové způsoby šíření nevyžádaných zpráv. Dnes už nejde jenom o e-maily, potkáme je v diskuzních fórech nebo jako komentáře.

Obezřetnost je namístě

Naštěstí se zároveň rozvíjí i možnosti ochrany proti spamu. Nevyžádaným sdělením se lze bránit na poli legislativním a technickém. Přes všechna opatření je však stále potřeba se před pročítáním e-mailových schránek obrnit trpělivostí a všechny pochybné zprávy odstranit.

S PANKREOU do bezpečí

I společnost PANKREA chrání před spamy e-mailové schránky svých klientů. Těm, kteří mají schránky na našich serverech, jsme v rámci správy schopni zajistit stále se zvyšující ochranu proti novým atakům spamů. Naši IT specialisté neustále vyvíjejí způsoby, jak se před nevyžádanou poštou chránit ještě účinněji. E-mailové schránky svých klientů střežíme zkrátka jako oko v hlavě! 

Pokud máte jakékoliv otázky nejen ohledně spamu, neváhejte nás kontaktovat.

Štěpán
Štěpán Sedláček
Specialista IT

20