Význam barev pro webové stránky

1.12.2016

Komu se nelení, tomu se zelení, jiný si raději nasadí „růžové brýle“ - to jsou jen dva z příkladů, jaký je význam barev v každodenním životě a jaký mají barvy na lidi vliv. Víte, co ve vašich klientech evokují barvy vašeho webu?

Vnímáte barvy na webu?

Vybavíte si pocit, kdy poprvé vstoupíte na neznámou webovou stránku? Čeho si všimnete? A co si zapamatujete? Ano, pro většinu lidí jsou to barvy, které tu vidí.

Barvy jsou pro nás důležité v běžném životě, ale také v prostředí internetu. Vnímání barev je u každého trochu odlišné. Je závislé na našich zkušenostech, kultuře nebo temperamentu. Přesto se dá význam a symbolika barev do jisté míry zobecnit.

Barvy

Jaký je tedy význam barev a jaké pocity v nás evokují?

Pojďme si teď krátce ukázat, co představují nejen ty základní: červená, žlutá a modrá barva, ale i několik dalších.

Modrá

Modrá barva vyjadřuje racionalitu, důvěryhodnost, bezpečnost, loajalitu. Dodává současně pocity klidu, podněcuje k produktivitě. Některé tóny mohou být chápány jako výraz smutku nebo odstupu.

Žlutá

Žlutá přináší optimismus, veselost a energii. Je to barva, která přiláká oko čtenáře, ale zároveň odráží množství světla, které zrak vyčerpává.

Červená

Zesiluje intenzitu emocí pozitivních (láska, vášeň) i negativních (agresivita), tím snižuje soustředěnost a výkonnost. Také poutá pozornost a vyvolává chuť k jídlu, proto je oblíbená u mnoha restaurací.

Zelená

Je symbolem života, přírody, zdraví, plodnosti nebo peněz. Její odstíny uklidňují a dokážou navodit pocity harmonie a štěstí.

Fialová

Velmi mystická barva značící také majestát, úspěch, bohatství, moudrost, nápaditost či jemnost.

Růžová

Barva evokuje především lásku, soucit a něhu. Její jemnější odstíny mají uklidňující účinky.

Oranžová

Upoutá pozornost a nabíjí energií. Je spojována se štěstím a lepší budoucností. Spojují se v ní kladné vlastnosti žluté a červené barvy.

Hnědá

Tradiční barva země, sepětí s přírodou a přeneseně spolehlivosti, stability až konvenčnosti. Přináší pocity tepla a bezpečí. Její nadbytek může navodit dojem izolace nebo smutku.

Černá

Nadčasová černá bývá znakem autority, moci, inteligence, tajemství i zármutku. Dnes je ale stále více považována za barvu elegance a přepychu.

Bílá

Čistota, nevinnost, kreativita? To vše si můžeme představit, pokud vidíme bílou barvu. Také umocňuje pocit prostoru a dodává punc luxusu. Přemíra bílé však působí prázdně až nepřátelsky.

Ať pomáhají, ne škodí

Znalosti významu barev lze využít při tvorbě webových stránek. Vhodnou kombinací odstínů je možné ovlivnit, jak budou lidé internetovou prezentaci vnímat. Užívání barev je třeba přizpůsobit oboru a zaměření stránek i cílové skupině klientů.  Nejen s výběrem správných barev na web pomůže společnost PANKREA. Tady se můžete podívat, jak si s barvami rozumíme.

5 rad jak vybrat barvy na web

  • Nejlépe je na internetových stránkách vnímána modrá barva.
  • Muži dávají přednost sytým tónům, ženy upřednostňují jemné.
  • Pokud je na internetové stránce zkombinováno více než 6 barev, stává se pro čtenáře nepřehlednou.
  • Stejná barva usnadní vnímání funkčních vztahů a stránka působí uspořádaně.
  • Nadbytek výrazných barev snižuje koncentraci a odvádí pozornost čtenáře.

Zkuste to taky

Máte začínající firmu, která svou identitu i barvy teprve hledá? Je vaše značka již známá, ale její barvy potřebují „dodat lesku“ ? Ať patříte do kterékoliv skupiny, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!

Tomáš
Tomáš Strejček
Grafik, designér

20