Wireframe

11.6.2015

Wireframe (česky drátěný model) je náhled budoucího řešení webových stránek, ať už jde o tvorbu zcela nového webu či redesign webu stávajícího. Jedná se v podstatě o základní kámen, od kterého se odvíjí grafika a rozložení prvků na stránce.

Proč používat drátěný model?

Drátěný model navrhuje rozložení všech prvků jak na hlavní stránce, tak na jednotlivých podstranách. Tyto návrhy vznikají na základě vstupní analýzy a analýzy klíčových frází. Zabraňuje se tak nelogickému rozmístění funkčních i call to action prvků na budoucích stránkách.

Nejedná se o grafický návrh stránky a neobsahuje obrázky - je vytvořen pouze pomocí čar a textu. Wireframe/drátěný model vyjadřuje strukturu webu a připravuje cesty k jednotlivým informacím. Je naprosto zásadní pro úspěšnost a přehlednost webů.

Drátěný model je testován a s jeho pomocí lze odhalit případné problémy ve funkčnosti finálního webu.

wireframe

Jde udělat web i bez drátěného modelu?

Ano, samozřejmě lze, ale praxí se prokázalo, že při tvorbě profesionálního a hlavně funkčního webu se bez drátěného modelu neobejdeme. Slouží jako podklad grafikovi, pro kterého je wireframe do jisté míry “omalovánkou”, která mu určuje, jaké prvky budou do stránek zapracované. Dále pomáhá i copywriterovi, který získá představu o tom, kolik textu bude web obsahovat a v neposlední řadě klient uvidí, jak jeho web bude fungovat a proč.

PANKREA a drátěný model

PANKREA připravuje drátěné modely v programu Justinmind. Hotový model je aktivní a klient tak názorně vidí, odkud kam jsou jednotlivé stránky nasměrovavé a co budou obsahovat.

Zajímá vás více? Kontaktujte nás nebo se zeptejte pomocí formuláře níže. Těšíme se na vaše dotazy!

Jarča
Jaroslava Sabóová
Analytický specialista

 

20