Znáte pojmy FTP, feed a e-mailový klient?

27.10.2014

Dnes se s PANKREOU podíváme na pěkně zapeklité pojmy, které občas motají hlavu nejen našim klientům. Také vám připadají pojmy FTP a FEED podobné? A víte, že možná máte e-mailového klienta? Že ho neznáte? Tak se na něj pojďme podívat blíž!

E-mailový klient – pomocník ve vaší poště

Máte e-mail? Tak možná máte i e-mailového klienta. Setkáváte s ním pokaždé, když chcete zprávu přijmout či odeslat, pomáhá vám v boji se spamy a spravuje kontakty. Vaši poštu ukládá na disk ve vašem počítači (např. pokud máte Outlook Express).

A pokud emailového klienta nemáte? To znamená, že máte přístup do emailu přes prohlížeč (např. pokud využíváte základní nastavení e-mailu na seznam.cz).

FTP, ve slangu známe jako eftýpko

FTP, celým názvem File Transfer Protocol, je protokol pro přenos souborů v počítačové síti. Eftýpko je podporováno webovými prohlížeči nebo speciálními programy a využívá se především pro sdílení dat nebo správu internetových stránek. S FTP klientem se také můžete setkat, když se chcete připojit do souborů na jiném počítači a hodí se především pro přenos objemnějších souborů (často je v této souvislosti používán program Total Comander).

Feed aneb feedování eshopu

Máte e-shop a chcete do něj exportovat data produktů z e-shopu dodavatele nebo z původních stránek? Právě v tomto případě budete potřebovat feed (čti fíd), oficiálně označován jako XML feed. Jedná se o datový soubor, který v sobě přenáší veškeré informace o produktu (cenu, parametry, kategorie, fotografie) a lze jej napojit na porovnávače cen, které jsou v dnešní době mezi zákazníky stále více v oblibě.

Už se ve zmíněných pojmech vyznáte lépe? A jsou ještě některé termíny, ve kterých „plavete“? Dejte nám o tom vědět...

Štěpán
Štěpán Sedláček
Specialista IT

20