Jak se zbavit spamu?

23.12.2016

Šílíte, když je schránka elektronické pošty plná spamu a vy ji musíte zase „čistit“? Musíte nechtěné příchozí zprávy jen tiše tolerovat? Dá se proti nevyžádané poště nějak bránit? Čtěte dál a dozvíte se více.

Možnosti obrany

Co je to spam, jste se mohli dočíst už v jednom z předcházejících článků. Lze se obtěžujícím sdělením nějak vyhnout?

První „linií“, která by měla uživatele před spamem ochránit, jsou zákony. Od roku 2004 u nás platí Zákon o některých službách informačních společností (č. 480/2004 Sb.), který povoluje zasílat obchodní sdělení na základě poskytnutého informovaného souhlasu, nebo zákazníkům, kteří jejich přijímání neodmítli.

Legislativní úpravu má zasílání obchodních sdělení i v rámci Evropské Unie. Přijde-li spam z jiných států, je postih jeho odesílatele komplikovaný.

Jak se zbavit spamu?

Jde to i jinak - technicky

Jak se zbavit spamu technicky? Na serveru je možné si nastavit filtrování pošty, o což se klienti firmy PANKREA starat nemusí, vše zařídíme sami. Každá příchozí zpráva je pak posouzena a případně nevpuštěna do příchozí pošty. U tohoto řešení se může stát, že jsou jako spam označeny i některé „neškodné“ e-maily.

Spam v diskusích? CAPTCHA pomůže

Pokud se potřebujete bránit komentářovému spamu v diskusích, můžete využít moderování příspěvků, jejich promazávání nebo tzv. CAPTCHA. Ta umožňuje za pomocí obrázku se zdeformovaným textem odlišit člověka od robota. Automatické systémy, které chrlí spamové zprávy, jimi neproniknou, zatímco lidé ano. V PANKREE ji používáme i  jako způsob zabezpečení formulářů na stránkách našich klientů.

I přes všechna legislativní i technická opatření se vám nedaří nevyžádaná sdělení odstranit? Dejte nám vědět, pokusíme se ušít co nejlepší řešení přímo pro vás.

Štěpán
Štěpán Sedláček
Specialista IT

20