Jak pomůže wireframe při tvorbě webu

4.1.2017

Vytvářeli jste někdy internetové stránky? Víte jak na to? Pro vás i návštěvníky vašeho webu je určitě důležité jeho rozložení. K prvotnímu rozvržení vzhledu stránek se používá tzv. wireframe.

Co je wireframe?

Wireframe, jinak také označovaný jako drátěný model, layout webu nebo skica webu. Při tvorbě internetových stránek jde o základní řešení webu z pohledu funkcí a obsahu stránek. Drátěný model ukazuje, jak jsou na stránce umístěny jednotlivé prvky.

Navržení wireframe

Aby se s výsledným webem uživatelům dobře pracovalo, měl by jeho wireframe vytvořit zkušený informační architekt.

Ten pak skloubí přání zadavatele s obecnými požadavky informační architektury. Po vytvoření návrhu klient vidí, jak budou stránky vypadat a fungovat.

Tento model slouží nejen zákazníkovi, ale následně i grafikům, programátorům a copywriterům v dalších fázích tvorby těchto internetových stránek.

Wireframe

Nutnost nebo výdaj navíc?

Pro klienta je první představou, jak budou jeho budoucí stránky vypadat. Wireframe se stává usnadněním další tvorby webu. To říkáme z vlastní zkušenosti, protože i my v PANKREE je využíváme.

Drátěný model je v dnešní době běžnou součástí nabídky firem, které se tvorbou internetových stránek zabývají. Wireframe pomáhá takovým společnostem vytvořit profesionální prezentaci svých klientů.

Přemýšlíte i vy o tvorbě nových internetových stránek pro svoji firmu? Máte-li jakékoliv otázky? Poraďte se s odborníky.

Štěpán
Štěpán Sedláček
Specialista IT

20