ČKO - často kladené otázky k výrobě webu

6.7.2016

Většinou se asi setkáváte se zkratkou FAQ (Frequently Asked Questions), ale my máme rádi češtinu, proto pod zkratkou ČKO naleznete často kladené otázky, na které se nás klienti ptají. A pokud zde nenajdete odpověď na svoji otázku? Neváhejte se nás zeptat!

Kolik stojí výroba nových stránek?

Asi čekáte nějakou částku, že? A jste zklamaní (možná trošku naštvaní), že vám ji nechceme říct. A opravdu – nechceme vám ji říct a taky neřekneme... dokud vás nepoznáme a nezjistíme, co vše od stránek očekáváte.

Není to totiž jen tak a nejsou stránky jako stránky. Někdo chce e-shop, jiný prezentační web, další oboje dohromady... Proto nechceme tahat ceny z klobouku a raději vás nejdříve dobře poznáme, abychom vám mohli výrobu stránek nacenit co nejlépe a vyhnuli jsme se tak nečekaným vícepracím.

čok

Jiní vám pošlou cenu obratem a pak ji navyšují, my vás chceme poznat. A pokud je to přání oboustranné – klikněte zde. Ale abyste neřekli, že ceny tajíme – základní responzivní web pro vás vyrobíme již od 15.000 Kč bez DPH.

Jak dlouho výroba stránek trvá?

To je různé. Máme mezi zakázkami stránky, které jsme spustili za tři týdny a stránky, které na své spuštění čekaly tři roky. Z velké části často záleží spuštění stránek na klientovi a vzájemné spolupráci. Pokud vše klape jak má a jedná se o standardní web, trvá celá výroba webových stránek průměrně do dvou měsíců.

Jak výroba stránek probíhá?

Celý postup najdete v článku Výroba webových stránek aneb jak postupuje PANKREA.

Budeme si moci upravovat stránky sami?

Ano, samozřejmě. Máme k tomu vytvořený unikátní administrační systém Estofan, který celý vymyslel a naprogramoval náš programátor. Jeho ovládání je jednoduché a pokud by vám náhodou něco nešlo, máme pro vás připravenou zákaznickou podporu. Až vám stránky předáme, budete je mít nachystané a můžete je dále upravovat, přepisovat, doplňovat, mazat, ladit produkty v e-shopu... jak jen budete chtít!

Jak řešíte načítání stránek?

Naši kodéři vědí, že rychlost načítání je důležitá a každý bajt se počítá jako časová ztráta. Proto píšeme CSS tak, že není minifikovaný úplně do nečitelné podoby, ale jen tak, že každý řádek CSS je nový blok informací pro prohlížeč, jak má element na stránce vykreslit.

Mimo jiné také v maximální míře opouštíme načítání obrázků jako zdroje dat a namísto toho píšeme tyto vlastnosti pomocí CSS, protože načítání obrázku dalším requestem na server pro jeho získání je horší, než tuto informaci napsat pomocí vlastností. Navíc nepotřebujeme nový obrázek v případě změny, ale pouze změníme rychle hodnotu barev, díky tomu lze vytvářet na stránkách krásné gradienty, zaoblené rohy a podobně.

„Neprogramátorsky“ to znamená, že oproti různým šablonám, které jsou k dostání zdarma či za malý poplatek, klademe velký důraz na technickou stránku webu. Jen tak jsou stránky líbivé pro vyhledávače a komfortní pro uživatele.

Co to je responziv (responzivní stránky)?

Znáte hru Tetris? Tak responziv je v podstatě podobný – vše, co vidíte na velkém monitoru, musí grafik, programátor a editor poskládat tak, aby vše vypadlo a fungovalo dobře i na malém mobilu. Je to někdy fuška, ale stojí to za to! Prohlížení a užívání responzivních stránek je tak komfortní na všech zařízeních.

Proč mám platit za výrobu webu vám, když si ho na netu můžu zdarma vytvořit sám?

Samozřejmě, můžete si někde založit stránky zdarma a my vám v tom určitě bránit nebudeme. Pro některé uživatele je to příjemná cesta, jak se na internetu prezentovat (např. malý sportovní oddíl, nadšený cestovatel). Pokud ale máte firmu a chcete se před klienty reprezentovat, stránky na míru by měly být samozřejmostí, protože:

  • ... šablona zdarma se nikdy nepřizpůsobí vám a vašim požadavkům
  • ... proč byste chtěli mít na svých stránkách cizí reklamy?
  • ... se vám o vše postaráme a vy se stránkami nemáte žádné starosti
  • ... vám stránky pravidelně zálohujeme
  • ... máme stránky uložené na vlastních serverech, na které spoléháme
  • ... máte od nás zajištěnou rychlou technickou i zákaznickou podporu
  • ... stránky připravuje programátor, díky čemu stránky odpovídají aktuálním trendům

Máte další otázky? Zeptejte se nás!

Petra
Petra Soukupová
Obsahový specialista

20