Co je to hosting a jaké má druhy?

27.7.2015

Webhostingu jsme se již věnovali v článku Co je to webhosting? a dnes se na toto téma podíváme blíž. Termín hosting zjednodušeně řečeno znamená pronájem místa pro vaše webové stránky na cizím serveru. Aby se uživatelé dostali na vaše webové stránky, musíte mít zaregistrovanou doménu. Zajímá vás více? PANKREA pro vás připravila další zajímavosti!

Druhy hostingů

Webhosting funguje jako "virtuální administrativní budova", kde si můžete pronajmout svoji “kancelář”. K ní stejně jako u pronájmu normální kanceláře máte k dispozici určité služby (elektřina, úklid, výtah…) u webhostingu to je provoz webu, emailu a u většiny poskytovatelů také správa  domény.

Serverhosting lze rozdělit na dvě varianty, a to je pronájem dedikovaného serveru, tedy celého fyzického serveru, nebo pronájem VPS, což je virtuální server, kde dostanete přidělená vlákna procesoru a operační paměť. Tento způsob provozování serveru je nejednodušší, ale již vyžaduje znalosti operačních systémů a neplatí zde, že vše pouze nahrajte a ono to poběží. K tomu, aby serverhosting správně fungoval, musíte službu nejdříve nainstalovat a správně nastavit.

Serverhousing - poskytovatel umožňuje svému zákazníkovi umístit do jeho housingového centra vlastní server. Dá se to přirovnat k pronajatému pozemku s již zavedenými inženýrskými sítěmi, kde si můžete postavit svůj dům.

DNS hosting bývá součástí služeb registrátora domén a jedná se o správu nameserverů domény. Je to vedení seznamu všech “kanceláří” a adres, kde se tyto “kanceláře” nachází.

Freehosting je podobný webhostingu. Kvalita služeb a technická podpora freehostingů bývá nižší než u placených služeb a většinou nemůžete mít vlastní doménu.

Co by vás mohlo dále zajímat?

PANKREA dodává svým klientům hosting na vlastních VPS provozovaných u společnosti wedos.cz. Máte zájem o naše služby? Kontaktujte nás!

Štěpán
Štěpán Sedláček
Specialista IT

20